PROTOKÓŁ SPOTKANIA RADY SOŁECKIEJ SPRAWOZDANIE SOŁTYSA

Marek Trojański

Wiesław Paruch

Szczepan Lech

Spotkanie miało na celu złożenie sprawozdania przez sołtysa z wykorzystania  za rok 2017 oraz zaplanowanie prac na rok kolejny.

S P R A W O Z D A N I E

I Realizacja bud┼╝etu za rok 2017

Jak pa┼ästwu wiadomo, bud┼╝et by┼é podzielony w nast─Öpuj─ůcy spos├│b ÔÇô

• Modernizacja placu zabaw ( budowa boiska oraz si┼éowni zewn─Ötrznej) ÔÇô6957 z┼é
  • budowa chodnika 7000 z┼é
  • Naprawa dr├│g (ul. Rakowiecka oraz ul. Nieca┼éa) ÔÇô 3000 z┼é
  • ┼Ürodki do dyspozycji Rady So┼éeckiej na zagospodarowanie Teren├│w wiejskich ÔÇô 1000 z┼é.
  • Nowa tablica og┼éosze┼ä 1100 z┼é
  • Dotacja do dzia┼éania OSP Wieniec 2000 z┼é
  1. Pieni─ůdze przeznaczone na ten cel pos┼éu┼╝y┼éy do dalszego wyr├│wnania terenu oraz na zakup materia┼é├│w koniecznych do wykonania ogrodzenia. Koszt materia┼éu to 6000 z┼é. W tym miejscu chcia┼ébym podzi─Ökowa─ç po pierwsze p. Danielowi Szostakowi za to ┼╝e w czasie wolnym przywi├│z┼é ziemi─Ö oraz zniwelowa┼é teren boiska i go wypoziomowa┼é, licz─ůc sobie jedynie za paliwo, a po drugie chcia┼ébym podzi─Ökowa─ç p. Filipowi Mocie ÔÇô w┼éa┼Ťcicielowi dzia┼éki na naszym terenie kt├│ry za darmo przekaza┼é na ten cel 8 samochod├│w ziemi. Jeszcze raz dzi─Ökuje.
  2. Budowa Chodnika ÔÇô tu sprawa jest z┼éo┼╝ona ÔÇô z tego co wiem projekt jeszcze nie zosta┼é zako┼äczony. Projekt ma obejmowa─ç teren od wjazdu do p. Sadkiewicz├│w, a┼╝ do lustra i b─Ödzie konieczne przesuni─Öcie ogrodzenia mojej posesji. No c├│┼╝. Jak trzeba to trzeba. Pieni─ůdze kt├│re przeznaczyli┼Ťmy na budow─Ö chodnika ÔÇô 7 tys. z┼é, decyzja Pana W├│jta zosta┼éy przeznaczone na napraw─Ö ulicy Skalnej od studzienki do skrzy┼╝owania z ul. Centralna, gdzie po┼éo┼╝ono nowa nak┼éadk─Ö. W zwi─ůzku z tym chodnik w tym roku nie b─Ödzie wykonany. I tutaj zastanawia mnie postawa naszego radnego, kt├│ry na poprzednim zebraniu obieca┼é, ┼╝e do┼éo┼╝y wszelkich stara┼ä, by chodnik powsta┼é, a po wykonaniu nak┼éadki, mia┼é podobno powiedzie─ç do jednego z mieszka┼äc├│w ÔÇô cyt. ÔÇ×chcieli chodnik, a ja i tak zrobi┼éem, co chcia┼éemÔÇŁ. Powiem szczerze, je┼Ťli tak by┼éo, to bardzo mi si─Ö to nie podoba. Nie powiem ┼╝e nak┼éadka nie by┼éa potrzebna, jednak wed┼éug mnie, radny powinien nas wspiera─ç by┼Ťmy osi─ůgn─Öli to co mieszka┼äcy chc─ů, a nie robi─ç to co on chce. Wierz─Ö jednak ┼╝e to jedynie plotka. Mam nadziej─Ö ┼╝e w przysz┼éym roku chodnik powstanie.
  3. Pieni─ůdze przeznaczone na napraw─Ö dr├│g zosta┼éy wykorzystane w ca┼éo┼Ťci na doko┼äczenie asfaltu na ul. Nieca┼éej od skrzy┼╝owania z ul. Now─ů oraz na popraw─Ö nak┼éadki na skrzy┼╝owaniu ul. Nowej z ul. Poziomkow─ů i niestety brak┼éo pieni─Ödzy na napraw─Ö drogi Rakowieckiej. Drogi te musimy naprawi─ç w przysz┼éym roku.
  4. Z tych pieni─Ödzy zosta┼éa wykonana skrzynka ÔÇô rega┼é na sztandar OSP. Oficjalnie, przekazanie tego rega┼éu nast─ůpi w dniu 15. 10. 2017 r z okazji 50-ciolecia OSP Wieniec.
  5. W centrum wsi zosta┼éa ustawiona nowa tablica og┼éosze┼ä, zakupiona cz─Ö┼Ťciowo z naszych pieni─Ödzy, a cz─Ö┼Ťciowo z pieni─Ödzy UG. Tablica ta nale┼╝y do wsi. Klucze s─ů w dyspozycji so┼étysa oraz w sklepie i ka┼╝dy mieszka┼äc├│w ma prawo w niej powiesi─ç og┼éoszenie b─ůd┼║ np. klepsydr─Ö.
  6. Kwota 2000 zł przeznaczona dla OSP Została spożytkowana na remont remizy oraz na organizację 50-lecia OSP.

To tyle je┼Ťli chodzi o realizacj─Ö bud┼╝etu za poprzedni rok.

II ÔÇô Propozycje wykorzystania bud┼╝etu na rok kolejny ÔÇô

Zgodnie z  decyzja Gminy Gdów do wykorzystania mamy 19586 zł

Proponowany przez Rad─Ö So┼éeck─ů podzia┼é:

• Projekt chodnika przy ul. Podskale┬á ┬áÔÇô 7 tys. z┼é
  • Doko┼äczenie ogrodzenia boiska┬á ┬á ┬á ┬á ┬á – 5 tys. z┼é
  • Naprawa dr├│g rolniczych┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á– 5 tys. z┼é
  • ┼Ürodki do dyspozycji rady┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á-2586 z┼é

Na tym spotkanie zakończono.

JANUSZ STOPA

Administratorzy strony nie odpowiadaj─ů za komentarze u┼╝ytkownik├│w serwisu.Prosimy pami─Öta─ç i┼╝ w internecie nie jeste┼Ťmy anonimowi, dlatego te┼╝ komentujmy artyku┼éy w spos├│b rozwa┼╝ny i nie naruszaj─ůcy praw drugiego cz┼éowieka.
« »